6 Haziran 2020 Cumartesi

Evde Katılımcı ve Barışçıl Ortamlar

Geçtiğimiz ay, Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin hazırlamış olduğu “Çocuklarla Evde Öğrenme Sürecini Kolaylaştırmak” başlıklı ebeveyn eğitimi webinar serisinin bir buluşmasını da biz paylaştık. Buluşmada evde katılıma alan açan, ilişkilerde barışı korumamızı sağlayan fikir ve önerilere yer verdik. 

Gündemimize ebeveyn desteği girmişken beslendiğimiz kaynaklara da Barış Kütüphanesi’nde yer vermek istedik. Dileriz bu kaynaklar sizlere de ilham olur. 


1) Çocuğun Duygusal Dünyası
Yazan: Isabelle Filiozat
Çeviren: Duygu Dalgakıran
Yayınevi: Pegasus


Bu yazarın çocuklar için yazdığı etkinlik kitabı ‘’Duygularım Oynuyorum ve Kendimi Tanıyorum’ u Duygularla Barış III listemizde paylaşmıştık. Bu kitap ise ebeveynler, çocukların bakım verenleri için özenle hazırlanmış. 


Girişinde şöyle bir cümle var: “Ebeveynlerin tavsiyeye ihtiyacı yoktur, sadece onlara bazı noktaları işaret etmek gerekir. Asıl ihtiyaçları olan şey, kendilerine ve çocuklarına güvenmeyi öğrenmektir. Bu kitap iki ön kabul ile yola çıkmıştır. 

Gelişimlerinin her aşamasında çocuklar bize neye ihtiyaçları olduğunu söylerler. Yeter ki dinlemeyi bilelim.
Ebeveynler çocuklarını anlayabilir.”


Tüm kitap, evde çocukları dinlemenin, anlamanın, onlara saygı duymanın gündelik hayattaki olası karşılıklarını örneklerle anlatıyor. İletişim halindeyken akılda tutulması gereken yedi soru paylaşıyor ve her birini tatlı tatlı örneklerle açıklıyor.
  • Ne yaşadı?
  • Ne söylüyor?
  • Ona nasıl bir mesaj iletmek istiyorum?
  • Bunu neden söylüyorum?
  • Benim ihtiyaçlarım ile çocuğumunkiler arasında bir rekabet mi var?
  • Benim için hangisi daha değerli?
  • Niyetim ne?

Niyetlerimizle eylemlerimizin bağlantısını kurmayı kolaylaştıran bu kitapla birbirimizi dinlediğimiz ve anlamaya çalıştığımız güvenli evlere…


2) Yavaş Ebeveynlik 
Yazan: Pınar Mermer
Yayınevi: Altın Kitaplar


2015 yılında Başka Öğretmenler Mümkün projesiyle bir araya geldiğimizde pozitif disiplin alanında Pınar Mermer’le çalışmış, yaklaşımından çok ilham almıştık. 
Yavaş Ebeveynlik de iki kitabıyla birlikte ebeveyn yolculukları içeren, dolu dolu deneyim kitapları olarak rafımızda. 


Mükemmel ebeveyn diye bir şey yoktur diyen Pınar Mermer, kitaplarında hem kendimizi hem de çocuğumuzu yakından tanıyarak hareket etmemizin önemini paylaşıyor. Kendi ihtiyaçlarımızı ve çocukların ihtiyaçlarını aynı anda gözetebileceğimiz yolları kendi hikayeleriyle aktarıyor. 





3) Saygılı Anne Baba Saygılı Çocuk
Yazan: Sura Hart, Victoria Kindle Hodson
Çeviren: Şirvan Akan
Yayınevi: Remzi

Türkçe’de görmüş olduğumuza sevindiğimiz, adını sık sık andığımız bir kitap: Saygılı Anne-Baba, Saygılı Çocuk. Sayfaları içinde anne-babalara günü kurtarmaktan öteye gitmeyen disiplin tekniklerinin yerine karşılıklı saygıyı, duygusal güvenliği ve açık iletişimi temel alan bir aile ortamı oluşturmanın yollarını gösteriyor.
Şiddetsiz İletişim yaklaşımını temel alan kitapta yazarların ebeveyn eğitimi ve öğretmenlik deneyimleri ışığında pratik bilgilere, aile etkinliklerine ve yaşamdan hikâyelere yer veriliyor.
Kitap boyunca sırasıyla:
Saygı ve İşbirliğinin Temeli
İşbirliğinin 7 Anahtarı
Aile Etkinlikleri ve Hatasız Bölgeden Öyküler başlıklı bölümler yer alıyor. 

Aile etkinliklerinin altında ise Zürafa ve Çakal Kültürü, Aile Toplantıları, Yaşamı Zenginleştiren Uygulamalar, Çatışmanın Barışçıl Çözümü başlıklarında yer alan örnekler; empati, duygu - ihtiyaç okuryazarlığı, şükran, kızgınlık, çatışma ve arabuluculuk gibi konulara değiniyor. 

Ayrıca kitap uygulamaları itibariyle çocuklarla ilgilenen tüm yetişkinlerin kalbini besleyecek, bağını güçlendirecek kıymetli bir rehber olma özelliği taşıyor.

4) Bir Yaşam Dili, Açık Radyo

Açık Radyo’da yayınlanan Bir Yaşam Dili, Şiddetsiz İletişim sertifikalı eğitmenlerinden Deniz Spatar ile Canan İrtem’in hazırlayıp sunduğu çok besleyici bir program. 
Evde barışçıl bir ortama katkı koyduğunu düşündüğümüz Şiddetsiz İletişim yönteminin ebeveynlere olan armağanlarını, hem çocukları hem kendimizi nasıl gözetebileceğimizi, özşefkati, Sura Hart ve son olarak Victoria Kindle Hodson’un ‘Saygılı Anne Baba Saygılı Çocuk kitabını Gizem Alav Şapcı ile konuştukları dolu dolu üç programı dinlemeniz için biz de kütüphanemizde yer açtık:








5) Kafa Çocuk ve Bilim


Kitaplara erişimde hala sıkıntı yaşıyor olabiliriz. Bu yüzden kolaylıkla ulaşabileceğimiz süreli bir yayına da yer vermek istedik. Geçtiğimiz yıl eylül ayında yayın hayatına merhaba diyen Kafa Çocuk ve Bilim dergisi 7 yaşının üzerindeki çocuklar için hazırlanmış olsa da okul öncesi dönem için de bir eşlikçiyle keyifle takip edilebilir. Her ay farklı konularla birlikte eğlenceli eklere yer veren derginin renkli karakterlerini, karikatür köşelerini, farkındalık atölyesi bölümünü çok sevdik. 


Derginin haziran sayısının konusu eve neşe getirecek, ailenin tüm bireylerini paylaşıma katacak bir konu: Oyun. Birlikte oynayabileceğiniz fikirlerin yanında eklerde yer alan posterlerle kendi oyunlarınızı tasarlayarak eğlenebilirsiniz.
Dergiye market ve kitabevlerinden, eski sayılara ise derginin web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

6) İçimdeki Dünya
Yazan: Funda Meral Aktan
Yayınevi: Sola Kidz

Sola Kidz'in sevdiğimiz İçimdeki Dünya'sı, çocukların kendi kendilerine, kendileri ile ilgili eğlenceli notlar almasını kolaylaştıran bir kitap.
Olağan bir günde yaptıklarının zaman grafiğini çizme, kendini tanımlayan yirmi sözcük yazma, unutulacaklar listesi yapma, gitmek istediğin yerlerin hayali haritalarını çizme... Farklı dillerde çocukların kendini tanımasına yarayan, keyifli çizimlerle desteklenmiş yönergeleri evde birlikte sohbet ederken de kullanabilirsiniz.

Biz sevdiğimiz bir yönergeyi buraya bırakalım ve birlikte büyüme gelişme niyetiyle diyelim.
Bir canlının büyüyüp gelişmesini izleme şansın oldu mu? Bir çiçek, hayvan ya da başka bbir çocuk!
Sen de her gün büyüyüp gelişiyorsun. Sana bunu hissettiren anıların var mı?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder