3 Kasım 2017 Cuma

"Duygularla Barış" 1. Liste

İlk listemizin heyecanıyla!


Okullar açıldı, sınıflarımıza girdik, çocuklarla buluştuk. Öfkesini kontrol etmekte zorlanan, kendisini nasıl hissettiğini ifade edemeyen, iletişime kapalı görünen, nasılsın sorusuna ‘’iyiyim’’ ya da ‘’kötüyüm’’ dışında cevap bulmakta zorlanan bir grupla birlikte olma ihtimalimiz yüksek. - bizim genelde öyle oldu.-
Bu gözlem ve deneyimlerimiz bize gösterdi ki; hayal ettiğimiz sınıf ortamını sağlamak için duyguların üzerine eğilmek iyi bir başlangıç. Duygularının farkında olan ve paylaşma konusunda güçlenen çocuğun kendisiyle ve çevresiyle de “barış”ı sağlaması kolaylaşıyor. Dileriz ki, yaptığımız liste, bu bol öğrenmeli sürece katkı sağlasın, sınıflarımızda barışı büyütüp geliştirsin.Yeni listelerde buluşmak üzere :)



Filozof Çocuk, Duygular Nedir?, Tudem Yayınevi
‘’Düşünmek çocuk oyuncağıdır!’’ diyen 18 kitaplık seride yer alıyor Duygular Nedir?. Duygular nedir diyor ama bu soruya cevap vermiyor, tekrar tekrar soruyor, duygular dünyasında yolculuğa çıkarıyor.Sorular da ‘’kıskançlık nedir?, öfke neye benzer?, utanmak nasıl bir şey? ‘’ gibi değil. Yolculuk çok içerden. ‘’Kardeşini kıskanıyor musun?, tüm sınıfın önünde tek başına konuşma yapmaktan korkar mısın?, sevdiğin insanlarla neden kavga ediyorsun?’’ gibi.Bu kitap çocuğun duygularını ve kendini tanımasını, başına gelenleri anlamasını kolaylaştırırken yetişkine de bu sürece nasıl destek olabileceği ile ilgili ilham veriyor.

Filozof Çocuk Mutlu Olmak için Neye İhtiyacım Var?, Tudem YayıneviBu kitap da aynı seriden, benzer bir yolculukla ilerliyor.Mutlu olmayı ya da mutlu edilmeyi beklemeyi bir kenara koyuyor, duygunun sorumluluğunu almayı işaret ediyor.

Duygular ve ihtiyaçlarla haşır neşir olmak için iyi bir başlangıç.


Çıtır Çıtır Felsefe Mutluluk ve Mutsuzluk, Günışığı Kitaplığı
‘’Felsefe yaşamın ta kendisidir.’’, ‘’ Öyle bir dünyada yaşasaydık ki, okullar öğrencileri belirli bir kalıba sokmadan bu kitapları okutabilselerdi…’’ diyen Brigitte Labbe’nin 29 kitaplık serisinden bu kitap.Tahmin edeceğiniz gibi bu seride de sorular büyük önem taşıyor. Tek bir  mutlu olma halinin olmadığına çektiği dikkat ile, farklı ihtiyaçların aynı duygu ile bağlantılı olabileceğini çalışmak için iyi bir araç.


Çıtır Çıtır Felsefe Cesaret ve Korku, Günışığı Kitaplığı
Bu kitap da aynı seriden.Kitap çocuklara –aslında yetişkinlere de-  sıklıkla söylenen ‘’korkma!’’, ‘’bunda korkacak ne var?’’ sorularının tuhaflığı ile başlıyor ve korkunun cesaret ile bağlantısını kurarak ilerliyor.Duygularımızla barışık olmanın, kendimiz ve çevremizle barışı sağlamada önemli bir rolü olduğundan bahsetmek istiyorsak, bu kitap güzel bir araç.Ağızdan hızlıca çıkıveren ‘’Korkma!’’ları, ‘’Hmm, şu an korkuyorsun galiba.’’ ya çevirebilmek üzere.

Leyla Fonten Serisi, Redhouse KidzDuyguları, hikayeler üzerinden çalışmak istiyorsanız derli toplu, deli dolu bir seri bu. Hiç birini çıkarmaya kıyamadık, Feza ile Sefa’dan bahsetsek, Rıza ile Kaya’nın hatrı kalır, Dila’yı daha fazla mutsuz etmeyelim, Eda’nın kıskançlıktan başını döndürmeyelim diye hepsini koyduk bu seriye 

Tülin Kozikoğlu’nun yazıp, Sedat Girgin’in resimlediği sette mutsuz, inatçı, öfkeli, bilmiş, korkak, kıskanç, sabırsız, tembel ve utangaç haller bir hayvanda vücut buluyor ve tüm bu hayvanlar La Fontaine’in torununun torunu olan 86 yaşındaki Leyla Fonten ile aynı çatı altında yaşıyor. Eğlenceyi tahmin edersiniz! 

Öykü isimlerinden duyguların etiket gibi yapışıp kalıverdiği, buram buram didaktizm kokan bir seri olduğunu düşünmeyin ha.  Aksine duygular sabit değil, değişen dönüşen şeyler diyor ve bu süreci tatlı mı tatlı anlatıyor.

Küçük Kalbimin İçindekiler, MandolinÇevirisini rafta görünce zıp zıp zıpladığımız bir kitapta sıra.Küçük bir kızın kalbine yolculuk bu. Her sayfada kalbin derinine doğru bir kapı daha açılıyor ve farklı duygularla neye dönüştüğüne şahit ediyor bizi.Anlatım o kadar sıcak ki, her sayfada şükran doluyor insan küçük kıza kalbinin kapılarını açtığı için.Küçücük kalbe dünya kadar duygunun sığdığı daha somut anlatılamazdı her halde dedirten, şiir gibi bir kitap.


The Color Monster, Anna LlenasBu kitap dört gözle çevrilmesini beklediklerimizden.Anna Llenas, hem yazıp hem çizdiği üç boyutlu bir kitap.Renk Canavarı, duygularını birbirinden ayırmakta zorlanıyor, karıştırıp duruyor, arkadaşı küçük kız da ona duygularını tanımasında ve ayırt edebilmesinde yardımcı oluyor.Nasıl mı? Her duyguyu, o duygunun renginde bir kavanoza koyarak! Ne kadar tanıdık bir ayırt etme yöntemi değil mi, neden duygular için de kullanılmasın ki Mutluluk güneşin pırıltıları olup sarı, hüzün damla damla olup mavi, öfke kıpkırmızı, korku gölgeler gibi siyah, sakinlik yaprak yaprak yeşil kavanozlara giriyor. Ha bir de unutmadan sevgi var, o ne renk sizce?Artık her şey daha kolay değil mi?




Feelings, Richard Jones, Libby Walden

Feelings de hadi çevrilsin artık dediklerimizden.Güçlü illüstrasyonlarıyla duygular üzerine konuşmayı kolay bir hale getirmiş.Kalbimizde ve kafamızda hep bizimle olan duygularımız nelermiş, nasılmış bir okuyalım bakalım 

Duygu Ormanı Kutu Oyunu, AÇEV

Duyguları konuşmaya kitap dışında aracımız olsa diyenlere bu oyun.Minik tavşanımız bir partiye katılmak istiyor ve bunun için geçmesi gereken bir duygu ormanı var. Duygu ormanında kaybolmaması için ona destek olmaya var mısın?


Duygu Kartları, Ayben Ertem

Tam 63 kart, 63 duygu ifadesi, dile kolay!Sadece o kadar çok kartı görmek, hepsini tek tek okumak/duymak bile duygu dağarcığını geliştirmeye yaramaz mı sizce de?Kartlarla oyunlar kurmak, göz önüne koyup üzerine sohbet etmek mümkün. Belki bu kartlar sizin ya da çocukların kendi çizimleri, kendi sözleriyle oluşacak yeni kartlara ilham olur, kim bilir 

Ters Yüz (Inside Out)

Önce bu filmi izlemeyen yoktur her halde diye düşündük ama ‘’Ters Yüz’’süz bir liste de eksik olurdu doğrusu.Riley’in duygu dünyasından Neşe, Korku, Üzüntü, Öfke ve Tiksinti ile tanışmaya hazır mısınız?Ani duygu değişikliklerinin sebebini anlama, kendini tanıma, duygularını kabul etme üzerine kurulacak sohbetler için eğlenceli bir film.İyi seyirler ☺

2 yorum:

  1. Gülesra'nın Şefkatli Eğitmen Günlüğü yeniden 1. Hafta
    Bu haftanın çevirisini paylaşıp neler yaptığımızı paylaşmak isterdim ama sınıfım,okulum hatta benim akışım geçtiğimiz hafta tamamen değişti...
    fencing services

    YanıtlaSil
  2. Derli toplu bu liste için çok teşekkürler. Kitaplar hangi yaş aralıklarına hitap etmektedir?

    YanıtlaSil