20 Kasım 2017 Pazartesi

Çocuklarla Çocuk Hakları

Bir çok alanda çocuklara yönelik hak ihlallerinin arttığı bir zamanda, ‘Bugün Çocuk Hakları Günü’ demek zor. Her çocuğun  hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde bir yaşam sürmesi için sorumluluğumuz büyük.
Umarız, bu liste çocuklarla çocuk hakları çalışan herkes için iyi bir başlangıç noktası olur.

Çocuk Olmaya Hakkım Var, YKY
Kitap "Adımın, soyadımın, bana gülümseyen bir ailemin, evimin olacağı bir ülkede yaşamaya hakkım var." diyerek başlıyor.
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesine bakıyoruz: “Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır.”
Kitabın devamında eğitim, çocuk işçiliği, cinsiyet, istismar gibi konularda yer alan sözleşme maddelerini çocukların gözünden görüyor, Fronty’nin muhteşem resimleriyle düşüncelere dalıyoruz.
“Çocuk hakları: Hemen. Şimdi.
Çünkü yalnızca şu anda çocuğuz. “

Herkes Özgür Doğar, Mandolin
Kitap, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin imzalanışının 60. yılını kutlamak için hazırlanmış, Af Örgütü tarafından yayınlanıp ve yaklaşık 30 dile çevrilmiş.
Kitapta, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi sadeleştirilmiş ve her bir madde farklı. Bu da kitabın sözünü iyice güçlendirmiş. Her sayfada başka bir resim, başka bir hak.
Evet, insan hakları. Çünkü ‘Çocuklar İnsandır.’



Pusulacık
“Çocuklar için insan hakları eğitimi kılavuzu”
Sıradaki kitap bir çocuk kitabı değil; ““Pusulacık” 7-13 yaş grubundaki çocuklara yönelik insan hakları eğitimiyle uğraşan eğitimciler, öğretmenler ve eğitmenler için bir başlangıç noktasıdır.” diyor tanıtım bülteninde.
“Başka Öğretmenler Mümkün” projesinin ilk buluşmasında Düşler Akademisi’nde “ÇOÇA” ile tanıştık.Yani; İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi.(http://www.cocukcalismalari.org/)
Çocuk katılımı ve çocuk hakları çalışmak için çok güzel başlangıç noktası oldu bizim için ki yıllar sonra “Çocukla Barış” adı altında bu konularda yazıp düşünebildiğimiz bir yere dönüştü biriktirdiklerimiz. Çoça, ne çok şey öğrendik ve hala öğreniyoruz birlikte. İyi ki varsın!
Pusulacık, hakları sadece okuya, dinleye değil; tartışa düşüne, yaza çize, hoplaya zıplaya öğrenmeye alan açıyor, ne iyi ediyor.
İnsan hakları ve çocuk haklarına ilişkin bir çok konuda teorik altyapı sunuyor, 42 farklı etkinlik ile çocukların insan haklarına dair görüş geliştirme süreçlerine güçlü bir destek sağlıyor. Bu konularda düşünüp çocuklarla paylaşacaklara başucu niteliğinde.


İyi Kalpli Küçük Tavşan, YKY

“Yeni Bir Dünya Kuralım!’’
"İyi Kalpli Küçük Tavşan" kitabında kaderine karşı koyan ve böylece bütün tavşan kardeşlerinin kaderini değiştiren ince düşünceli, zeki ve sevimli bir tavşanın hikayesini anlatıyor.”
Yapı Kredi Yayınlarından çıkan kitabın yazarı Michaël Escoffier, çizeri Eléonore Thuillier, çevirmeni ise Korkut Erdur. Köle işçi olarak çalıştırılan bir tavşan topluluğunun direnişini anlatan kitap, çocuk haklarını konuştuğumuz şu günlerde çocuk işçi, hak ihlalleri, iş güvenliği ihmalleri gibi konularla üzerine konuşmamızı sağlayıp, farkındalık kazandırıyor.




Çocuk Hakları Serisi, Tübitak
Tübitak Yayınları’nın Çocuk Hakları Bildirgesi’nin 10 maddesini ele alarak yayınladığı bir kitap serisi var sırada. Kitapların yazarı; Aleix Cabrera, çizeri Rosa M. Curto. Çevirmeni ise Adem Uludağ.
Serideki her bir kitabın alt satırında hangi ilkeye yönelik yazılmış olduğuna dair bir bilgi yer alıyor. Örneğin “1. ilke: Her çocuk hiçbir ayrım yapılmaksızın belirli haklara sahiptir.”

Kitabın içeriğinde bu ilkeye dair daha ayrıntılı bir bölüm yer alıyor. Hikaye boyunca o ilkeye dair düşünüp üzerinde konuşabileceğimiz, derinleşebileceğimiz maceralar karşılıyor bizi. Her macera çocuk hakları farkındalığını arttırmak için önemli bir durak.

Çocukların Hakları Var Seti, Can Çocuk



Çocuk Hakları 5 kitapta , 5 ayrı öyküyle anlatılıyor!
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan 5 temel çocuk hakkını Süleyman Bulut öyküleştirdi, Reha Barış resimledi.Bir önceki seri ile benzer akışa ve işleve sahip seride Kardeşlik Çemberi ile ayrımcılık karşıtlığı, Hey Küçük! ile ifade ve katılım hakkı, Anne Ben Yapabilirim ile çocuğun öncelikli yararı, İnsan Okur ile eğitim hakkı ve Sihirli Çaydanlık ile çocuğun yaşama ve gelişme hakkı ele alınıyor. Bu iki seri de, çocuklarla buluşturduğumuz metinlerle, çocuk hakları bağlantısını kurma konusunda bizlere ilham oluyor. Belki her kitap, hakları çalışabileceğimiz bir araca dönüşebilir, ne dersiniz?


Kırılmayan Hayaller, Altın Kitaplar
Hikayesini okurken çok heyecanlandığımız bir kitapta sıra.Neyi söylesek, aklımız söylemediğimizde kalıyor. Neyse ki kitabın bir web sitesi var: www.kirilmayanhayaller.com
Site oldukça özenle hazırlanmış,hem kitabın hikayesi -hatta kendisi!-, hem de etkinlikleri mevcut.İçeriği, içeriğin hazırlanış süreci ve paylaşım biçimi kocaman bir ilham kaynağı. Artık biz de bu kitabın bir parçasıyız, hadi sıra sizde!


Kayıp Renkler, Erdem Çocuk
"Bir çocuk renklerini neden kaybeder?’’
Gulnar Hajo, çocuk hak ihlallerini özellikle de çocuk işçiliğini hem yazmış hem de çizmiş. Hakları hayata geçmeyen çocuklar renklerini birer kaybediyor kitapta. Sonra ne mi oluyor ? Renklerini kaybetmiş çocuklar, rengarenk bir uçurtmada bütün renklerini yakalıyor.
Uç uç uçurtma
Uçur beni uçurtma
Gel bakalım renkli dünyaya! Dostumuz Şubadap’a çok selam! ;)

Söz Küçüğün Kutu Oyunu, ÇOÇA
Çocuk Çalışmaları Birimi’nden çocuk hakları ve akran eğitimi alanında çalışan kişiler tarafından çocukların etkin katılımıyla tasarlanmış bir kutu oyunu olan Söz Küçüğün, 10-15 yaş grubu çocukların, insan hakları konusundaki farkındalıklarını arttırmayı hedefliyor.Biz çocuklarla oynamadan önce kendimiz oynadık. Kolayca etrafında topluyor, haklar ile ilgili farkındalığı oyun oynayarak arttırıyor. ÇOÇA ile iletişime geçip siz de temin edebilirsiniz.(http://www.cocukcalismalari.org/)
Çizgilerle Çocuk Hakları, ÇOÇA
Çocukları çocuk hakları ile tanıştırırken ilk kullandığımız araçlardan, tabii ki ÇOÇA’dan.
Yaza çize, tane tane anlatması derinleşebileceğimiz çalışmalara geçişi öyle kolaylaştırıyor ki. Ayrıca bu animasyonun Kürtçesi de mevcut, diğer dillere çevrilmeye de devam ediyor.
https://vimeo.com/5


Gençler için Çocuklarla Çalışma Kılavuzu, TOG
TOG, çocuklar ile çalışacak olan gençler için yapmış bu filmi. Çocuklar ile çalışacak olanları, katılım hakları konusunda güçlendirmek ne önemli bir   ihtiyaçtı. Bu video herkesin ulaşabileceği bir şekilde karşılamış bu ihtiyacı.
https://www.youtube.com/watch?v=94UQEe07a-

Küçük Kara Balıklar, Dramaİstanbul Film Atölyesi    
Defalarca izlediğimiz bir belgesel...Üzerine yazılıp çizilecek, konuşacak çok şey var. İyi ki çekildi. Çocuk haklarını hayata geçirmede ne durumda olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Sorumluluğumuz büyük. Hakların sadece okunur değil, yaşanır olduğu bir dünya için çalışmaya devam.

1 yorum:

  1. Bloğunuzu ilk açtığınız tarihlerde tesadüfen, ağır usul izlemeye başladım. Dileğinizden ve bloğunuzdan ilhamla bloğum içinde "Şefkatli Anne Günlüğü" köşesi oluşturdum. Sürecimi yazarak paylaşabilmeme vesile olduğunuz ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil