Son günlerde gerçekleşen ve tüm dünyayı saran küresel salgın ile günlük hayatımızın rutinleri değişti. Süreci anlamlandırma ve değişen günlük rutinlerimiz üzerine düşünmeye göz kırpacak bir liste hazırlayalım dedik.
“Aslında Bir Konu Var” başlığı ile paylaştığımız ilk listede çocuklarla şiddet, ölüm, cinsellik gibi konuları konuşmak için destekleyici araçlar paylaşmıştık.
Bu listede ise çocukların Korona virüsüne dair merak ettiklerine cevap olacak bir rehber ile evimizde kaldığımız günlerde biz yetişkinlere ve çocuklarla geçirdiğimiz zamanlara destek olacak kitapları seçtik.
Sağlığımızın yerinde olduğu, birlikte güçlendiğimiz günlere...
1)Meraklı Çocuklar İçin Bir Rehber
Resim ve Grafikler : Alessia Catania Daniele Gozzi
Çeviren : Gamzegül Acka Koca
Çocukların akıllarına gelebilecek Corona’ya dair bir çok soruyu cevaplamak üzere güçlendirici bir dille hazırlanmış bilgilendirici bir rehber.
Çocukların bilgi edinme hakkını ve yüksek yararını gözeterek; sade,dikkat çeken görsellerle masal tadında başlayan bir anlatım.
Masala başlamadan çocuklara James Stephens sözüyle sesleniyor :
Yazan ve Resimleyen : Sandra Gobet
Çeviri: Genç Osman Yavaş
Final Kültür Sanat Yayınları
Kapağı açar açmaz bizi karşılayan etkileyici illüstrasyonları ile merak uyandıran, lirik bir kitap. Almanca asıllı olan kitabın çizimleri yine yazarı tarafından farklı tekniklerle tasarlanmış.
Kuş severlerin çok beğendiği bu kitap; ihtiyaçlarımızı, birlikte güç kullanmayı, bize sunulan armağanlara dair farkındalığımızı, sevdiğimiz şeylerle olan bağlantımızı, özgürlüğün kıymetini ve şükranı hatırlatıyor bizlere.

Sinek Kuşunun Antonella’ya sihirli fikirler armağan etmesi gibi.
Ya da Papağan’ın, konuşkan olmayan Manuel’in yerine konuşması gibi.
Onlarca kuşun onlarca hediyesi…
Hikaye bu ya; her ülkede olduğu gibi burada da bir süre sonra yolunda gitmeyen bir şeyler başlar. İnsanlara endişe ve kaygı duyguları hakim olur. İnsanlar bu özel kuşların kendilerini terk etmeleri korkusuyla onları tutabilecekleri özel şapkalar üretmeye başlarlar. Bu şapkaların içinde özgürlüklerini yitiren kuşlar armağanlarını sunamamaya başlarlar. Üzülürler, ağlarlar, konuşamazlar, tüylerini dökerler ve renklerini kaybederler. İnsanlar da mutsuz olurlar. Bu şapkalarla birlikte bu ülkedeki her şey bir anda altüst olmaya başlamıştır. Yine de bu ülkede her şeye rağmen kuşlar için şapka istemeyen insanlar vardır. Bu insanların yürekten inandıkları bir şey vardır :
“Sevdiğin ve seni seven şeyin seninle kalması için özgür olması gerekir. “
3)Odamda Yolculuk
Kırmızı Kedi Yayınevi
Her birimiz günlerdir evimizden çıkmamaya gayret ediyoruz. Küresel salgına karşı odalarımızdaki dünyayı keşfetmeye çalışıyor, uzaktan çalışıyor, çocuklarla ve öğretmenlerle buluşuyor, yeni düzene alışmaya çabalıyoruz.
Böyle bir dönemde Odamda Yolculuk’u raftan çıkardık ve sayfalarını karıştırdık. 18. yüzyıl sonu yazarlarından Xaiver de Maistre, tutsaklığını ironik bir özgürlük metnine dönüştürmeyi becererek edebiyat tarihine geçmiş. Kendisini kısıtlayan dış koşullara inat, insanın kendi bedeniyle ruhunu birbirinden ayrıştırmasının mümkün olduğunu öne sürüyor ve çevresi otuz altı adımdan ibaret ‘kocaman’ odasında kırk iki günlük zorunlu bir hapse sürüklendiği bu günleri ayrıntılı bir şekilde anlatıyor.
Yazan: Melisa Kesmez
Resimleyen: Elif Deneç
Nesin Yayınevi
“Anneannesinin yaşadığı yer başka bir gezegenmiş gibi geliyordu Kuzgun’a.
Geldiği yere hiç benzemiyordu.
Sanki oraya arabaya binip gitmiyor da, bir rokete binip uçuyordu.
Kuzgun orada bambaşka biri olup çıkıyordu.”
Öykülerini severek okuduğumuz Melisa Kesmez ilk çocuk kitabını “Anneanne evi denilen o büyülü yerde, anneannesinin yamacında büyüyen ve belki de şimdilerde onu çok özleyen çocuklara..” ithaf etmiş.
Biz de bu öykü kadar sıcak ve içten yaz günlerini anneanne, babaanne veya dedemizle geçirmenin özlemini çekiyor, salgına karşı alınan önlemler sonucu onlardan uzak kalmış olabiliriz son günlerde.
Nesin Yayınevi tarafından “7’den 70’e hem küçüklere, hem büyüklere” kategorisine giren bu kitap ile evinizde kendi anneanne öykülerinizi paylaşabilir, özlediklerinizi arayarak hasret giderebilirsiniz.
5)Bir Problemle Ne Yaparsın?
Resimleyen: Mae Besom
Nar Çocuk Yayınları
Belki daha önce duymuşsunuzdur, Bir Fikirle Ne Yaparsın?’ı. İşte bu da aynı yazardan, Kobi Yamada’dan. Benzer bir şekilde, bu kitapta da, problem içimizde dönüp duran bir halden, bir şekile, somut bir görüntüye kavuşuyor.
Belki daha önce duymuşsunuzdur, Bir Fikirle Ne Yaparsın?’ı. İşte bu da aynı yazardan, Kobi Yamada’dan. Benzer bir şekilde, bu kitapta da, problem içimizde dönüp duran bir halden, bir şekile, somut bir görüntüye kavuşuyor.
O somutluk bile o kadar iyi geliyor ki.
O içini sıkıştırıp duran problemi, bir anda yanında görünce ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Kitapta pek çok yol var: Korkabiliriz, kaçabiliriz, kafamızda büyütebiliriz, görüldüğü anda çözüp yok etmeye çalışabiliriz, cesaretle durup bakabiliriz. Kitapta da, bir çocuğun halden hale geçen bir problemle yüzleşme öyküsü. İçinden geçtiğimiz zamanlarda ifade etmekte zorlandığımız problemler olabilir, çocuk ve ebeveynin birlikte bir keşif yolculuğuna çıkması için keyifli bir fırsat.
6)Bir Telefonluk Masallar
Yazan: Gianni Rodari
Resimleyen: Bruno Munari
Çeviren: Eren Cendey
Can Çocuk Yayınları

O kadar güzel ki… Bu listeyi oluştururken aklımıza aralarında mesafeler olan insanlar geldi, telefonların, belki görüntülü aramaların içeriğinin masal olması nasıl olurdu? Bu kitabın hikayesi biraz böyle. Bir baba, haftanın pazar günü dışında evde değil, tüm İtalya’yı dolaşarak ilaç satmaya çalışıyor. Bu baba ile kızın aralarında bir anlaşma var. Baba nerede olursa olsun, akşam dokuzda kızını telefonla arıyor ve masal anlatıyor. Ama öyle uzun uzun masal da anlatamaz, çünkü jetonlar paralı. Bu durum o kadar yaratıcı bir fırsata dönüşmüş Bir Telefonluk Masallar ile.
Kısa kısa, yaratıcı, şaşırtıcı masallar okumak isteyenlere…
7)Anlat, Kaydet, Kendini Tanı
Resimleyen: Gökçe İrten
Redhouse Kidz
Bu Kitap Senin serisinin, üç kitabından biri Anlat, Kaydet, Kendini Tanı. Üçü de birbirinden özenli ve keyifli. Kitap okumak ile yazmak arasında bir form, bu kitap seninle konuşuyor ve seni bir oyuna davet ediyor. Sana seninle ilgili sorular soruyor, hayatınla ilgili ayrıntıları buraya kaydetmenin keyifli yollarını öneriyor. İçinden bir kaç örnek paylaşayım: ‘’Tanıdığın en ilginç insan kim? Neden onu ilginç buluyorsun?’’, En son gördüğün rüyayı anlat, Başından geçen en büyük kazayı anlat gibi…
Kitapta bu gibi pek çok soru, yaratıcı bir tasarımla, yazma hevesi uyandıran bir formla karşımıza çıkıyor. Evde daha çok vakit geçirip, kendimizle kalma ihtimalimizi kendi kitabımızı oluşturmaya dönüştürebilecek bir alternatif.