3 Kasım 2019 Pazar

Aslında Bir Konu Var

“Aslında Bir Konu Var” düşündüren soru ve cevapların listesi. Çocuklar farklı farklı pek çok konuda biz yetişkinlere “Acaba bunu nasıl cevaplayabilirim?” dedirten sorularla gelebiliyor. Yetişkin olarak biz de “kafası karışmasın, yanlış bir şey söylemeyelim” kaygısıyla çocuğa uygun, gerçek cevaplardan kaçabiliyoruz. 
Çocukla Barış olarak kitaplığımıza bir de bu gözle baktık: 
-Çocuklardan hangi sorular geldiğinde vereceğimiz cevap konusunda durup düşünüyoruz?
-Hangi soruları cevaplayabilmek için bir desteğe ihtiyaç duyuyoruz?
-Hangi konularla ilgili çocukları desteklemek istiyoruz?

Bu listemizin içinde yaşamın anlamını sorgulayan bir solucan, insanlığı ve farklılıkları araştıran bir çocuk, cinselliğe dair pek çok soruya cevap veren bir eğitmen, ölümden bahseden bir hikaye ve şiddet konusunda sorular bırakan filozof çocuklar var. 

Aklınıza takılan “aslında bir konu var, bunu çocuklarla nasıl paylaşacağımı bilemiyorum” dediğiniz noktalarda bu kitapların size destek olması dileğiyle...

1- Carl ve Yaşamın Anlamı
Yazan: Deborah Freedman
Yayınevi: Kuraldışı Yayınları

Carl ve Yaşamın anlamı bizi büyük bir soruyla düşündürürken, yeryüzünde ender karşılaştığımız solucanların toprağın içindeki canlılıklarıyla yaşama olan katkısını anlatıyor. 

Tüm günlerini tüneller kazarak geçiren tarla faresinin “Niçin bunu yapıyorsun?” sorusuyla cevabının peşine düşüyor. Orman hayvanlarıyla karşılaşıyor ve macera devam ediyor. 
Carl, sonunda minicik varlığıyla dünyaya nasıl bir değer kattığını yaşarken öğreniyor. 
Yazar sonunda okuyuculara da not düşmüş: 
“Tıpkı Carl gibi kitaptaki tüm canlıların önemli bir işi var. 
Hepsinin birbirine ihtiyacı var, bizim de onlara…
Her şey birbirine bağlı. Sen de her şeye bağlısın! Sen dünya için ne yapabilirsin?”

Yeryüzündeki yaşam döngülerini görebilmemiz, geniş baskısı ve suluboya resimleriyle yaşamımızda yeni anlamlar bulabilmek için düşündüren bir kitap. 

2-Sen ve Başkaları
Yazan:Siska Goeminne
Yayınevi: Redhouse Kidz

Çocukluk hayata ve insanlara dair pek çok soru barındırıyor içinde. Yeryüzünde kaç insan yaşıyor? Uzak ülkeler nasıl görünüyor? İnsanlar neler giyiyor? Neler yapmaktan hoşlanıyor? 
Dünya üzerindeki bu çeşitliliği görebilmemiz için Sen ve Başkaları gibi sade anlatımlı, bol görselli kitaplar hem düşündürüyor hem konuşturuyor çocukları. 

Kitap boyunca insanların yaşadığı yerler, fiziksel görünümleri, kişisel özellikleri değişik açılardan, benzer ve farklılıklarıyla şiirsel bir anlatımda sunulmuş. Farklılıkları kucaklamak, çeşitliliğin farkına varmak, sorulara cevap bulmak için tek başına zengin görsellerden bile faydalanabilirsiniz. 

Kitabın şiirsel anlatımına bir sayfasından örnek verelim. Duygularla ilgili konuşabilmek için de güzel bir bölüm:
“Bazı insanlar yağmur sağanak halinde yağarken veya en sevdikleri kitabı kaybettiklerinde bile neşelidir. Bazı insanlar ise nereye giderse gitsin üstünde kara bir bulut taşır.” 

3-Ben “Kapsamlı Cinsellik Eğitimi Serisi”
Yazan: Rayka Kumru
Yayınevi: Minty Kitap

Cinsellik Eğitimi konusunda kaynakların kısıtlılığından ve içeriğinden dolayı yaşadığımız zorluğa karşın varlığı bizi sevindiren, güçlü bir kaynak... Başlığından da anlaşıldığı gibi kapsamlı bir eğitim serisi hazırlayan Rayka Kumru seksolog ve cinsellik eğitmeni. Bu konuda eğitimler veriyor, danışmanlık sağlıyor, içerikler geliştiriyor. 
Kitabın içindekiler kısmına bir göz atalım:
-Kapsamlı cinsellik eğitimi nedir, ne zaman verilir?
-Soru sormayan çocuklar
-Anatomi, bedeni tanımak
-Cinsel organlara takılan isimler, bedeni normalleştirmek
-Unicef Çocuk Hakları Sözleşmesi
-Cinsel Haklar Bildirgesi 
-İletişim kurabilme becerisi

-İstismar önlemi
-Farklılıklar vardır,
eksiklikler değil
-Cinsiyet rolleri, trans çocuklar, interseks çocuklar
-Çocuklarda cinsel yönelim
-Mastürbasyon
-Akranlarla keşif
-Önerilen materyaller 

İçindekiler’in yalnızca bir kısmına yer verdik burada. Setin içerisinde yer alan diğer kitapta ise çocuklarla birlikte kullanabileceğiniz bir akış yer alıyor. Yetişkin kitabı ise aklınıza takılabilecek hemen her soruya cevap veriyor, cinsellik eğitimine dair oldukça güçlü bir temel sunuyor. Film ve kitap önerileri de ayrıca destekleyici. 

Kitapların görselleri içeriğine göre zayıf gelse de çocuklarla iletişimde olan herkesin okuması gereken bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. 

4-Ördek, Ölüm ve Lale
Yazan: Wolf Erlbruch
Yayınevi: Hep Kitap

Çocuklardan zaman zaman duyduğumuzda nasıl cevap vereceğimizi bilemediğimiz bir soru: “Ölüm nedir?” Bu konuya dair tek başına da bir liste hazırlanabilir elbette. 
Ördek, Ölüm ve Lale masalsı bir kurguya sahip. Kitap boyunca kahramanlarımız ördek ve ölümün kendisi. Ölüm burada iskelet şeklinde resmedilmiş ve ördekle diyalogları ile somutlaştırılmış. 

Hikayede Ölüm, Ördek’i almaya gelir. Tanışıp sohbet ederler. Ördek Ölüm’ün kim olduğunu ve neler yaptığını anlamaya çalışır. Kitap çocuklara ve biz yetişkinlere hayatın en temel parçalarından birini sıcacık anlatıyor. 
Biz yine de bu kitabı çocuklarla paylaşmadan önce kendinizin okumasını ve çocukların hazırbulunuşluğunu göz önünde alarak paylaşmanızı öneriyoruz.


5-Şiddet Nedir?
Yazan: Oscar Brenifier 
Yayınevi: Tudem 

Tudem’in sorularıyla düşündüren, felsefeyi çocuklara sevdiren “Filozof Çocuk” serisinin yeni kitabı: Şiddet Nedir?
Şiddete yöneldiğini nasıl anlarsın? 
Şiddete başvurmaktan kaçınabilir misin?
Şiddet neye yarar? gibi soruları ortaya bırakarak eğlenceli çizgileriyle yeni sorular sorarken belli aralıklarda durup olaya bir açıklama bırakıyor. 
Bu kitapları çocuklarla bir kerede alıp okumanızı değil, dinamiklerinize göre parça parça önden seçip hazırlık yaparak çalışmanızı öneriyoruz. Her sayfa düşüncelere yeni oyunlar, çocuk gözüyle olaylara farklı bakış açıları sunuyor ve kesin cevaplar vermekten kaçınıyor.

Sınıflarımızda barışı hayal ederken “şiddet istemiyoruz, kimse kimseye vuramaz” gibi hazır cümleler çıkabilir ortaya. Ancak bazen içimizde durmayan, sözlü ya da fiziksel şiddet göstermemize sebep olan şey ne? Bunu bulabilmek için ince ince aramak, araştırmak gerekiyor. Filozof Çocuk serisi de bunun için merak uyandırıcı bir kaynak sunuyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder