5 Ocak 2018 Cuma

Özenç'in Şefkatli Eğitmen Günlüğü 12. Hafta

Sura Hart ne diyor?
Öğrencilerimizin düşünce ve duygularının bizim için önemli olduğunu bilmelerini istiyorsak, onları dinlemek ve görüşlerini dikkate almak için zaman ayıralım.

Günlüğünüze not alın: Öğrencilerinizi düzenli olarak dinlemek için zaman ayırıyor musunuz? Bu amaca yönelik olarak öğrencilerinizle bire bir toplantılar planlayabilirsiniz.


Ben ne düşünüyorum?

Dinlenmek ve dikkate alınmak. İkisi de ne önemli ihtiyaçlar, yazarken dahi içimde duydum. Hele ki öğretmenlikte bu iki önemli ihtiyaç günlük akışımızın o kadar büyük bir bölümünü kaplıyor ki, görmezden gelmek, halı altına süpürmek ne mümkün. Sınıfta, bu süreçleri barışçıl bir şekilde ilerletebilmek için dinlemek konusunu biraz etraflıca düşünmeye çalıştığımda aklıma Momo geldi.

Canım Momo. Uzun bir kısmını yazacağım buraya, dinleme sanılanlar, dinleme yerine yapılanlar ile ilgili çokça fikir veriyor çünkü.

‘’…en önemlisi, bir sürü iyi dostları vardı. Gerçekten Momo’nun böyle iyi yürekli insanlarla karşılaşmış olması büyük bir şanstı, o da bunun farkındaydı. Ama kısa zamanda insanların da şanssız olmadığı anlaşıldı. Momo onlar için vazgeçilmez biri olmuşve daha önce onsuz nasıl yaşadıklarına şaşmaya başlamışlardı. Günler geçtikçe ona öylesine  çok gereksinim duymaya başladılar ki, günün birinde oradan gidiverecek diye korkar oldular. Momo’nun misafirleri hiç eksik olmuyordu. Yanında hep bir şeyler anlatmaya gelmiş birisi vardı. Gelemeyenler ve onu görmek isteyenler de haber yollayıp çağırtırlardı. Onunla konuşmak gereğini duymamış biri çıkarsa, diğerleri ona ‘’Sen Momo’ya bir uğra.’’ diyorlardı. Bu cümle zamanla yakın çevredeki insanlar tarafından bir deyim olup çıktı. Tıpkı ‘’Her şey gönlünüzce olsun.’’,’’Allah bilir!’’ der gibi, fırsat oldukça birbirlerine ‘’Sen Momo’ya  git.’’ deyiveriyorlardı. Peki ama neden? Momo herkese akıl verecek kadar akıllı bir kız mıydı?Teselliye gereksinimi olanları yatıştıracak sözler mi buluyordu? Bilgece kararlar mı verebiliyordu? Hayır, Momo da diğer çocuklar gibi böyle şeyler yapamazdı. Öyleyse Momo, insanları eğlendirip, neşelendirecek şeyler mi biliyordu? Örneğin sesi güzeldi de şarkı mı söylerdi, çalgı mı çalardı? Ya da oturduğu yer de bir sirk alanına benzediğine göre dans edip, cambazlık mı yapardı? Hayır, hiç biri değildi. Yoksa büyücülüğü mü vardı? İnsanların dertlerini, sıkıntılarını giderecek bir büyülü söz mü biliyordu? El falına bakıp da, geleceği mi okuyabiliyordu? Bunların hiç birini yapmıyordu. Momo’nun hiç kimsenin yapamayacağı biçimde başardığı şey dinlemekti. Belki şimdi bir çok kimse, bu da bir şey mi, herkes dinlemesini bilir diyecektir. Oysa hiç de öyle değil. Çok az kimse gerçekten iyi bir dinleyicidir. Dinlemek konusunda Momo’nun eşi benzeri yoktu. Momo karşısındakileri aptal insanların bile aklına parlak düşünceler getirtecek şekilde dinlerdi. Bunun için uyarıcı şeyler söylemez  veya bazı sorular sormazdı, aksine sessizce oturur ve anlatılanları pür dikkat, can-ı gönülden dinlerdi. Karşısındakine iri, simsiyah gözlerini açarak bakar ve o kimse kendisinin bile o ana kadar fark etmediği gizli kalmış düşüncelerini rahatça açıkladığını hayretle görürdü.Şaşkın kararsız kimseler bile ona dertlerini anlatırken, birdenbire yapmak istediklerini bulurlardı. Ya da çekingen yaratılışlı biri, birdenbire kendini rahat ve konuşkan hissederdi. Mutsuzlar, dertliler onun karşısından rahatlamış, ferahlamış olarak ayrılırlardı. Hatta kendi yaşamını gereksiz, anlamsız bularak, kendisinin her an yeri doldurulabilecek önemsiz bir kişi olduğuna inanan biri bile, bütün bunları Momo’ya anlattığında,nasıldır bilinmez, konuşmasını bitirmeden söylediklerinin gerçek olmadığını, insanlar arasında onun da bir yeri olduğunu ve dünyada kendisinin de bir önemi bulunduğunu kavrardı.

Yaa…İşte Momo böyle usta bir dinleyici idi.’’


Ne zaman, dinleme ile ilgili sınıfta bir şeylerin iyi gitmediğini düşünsem, tekrar okurum bu kısmı. Bazen akıl verirken bulurum kendimi, bazen cambazlık yaparken…Var mı size de tanıdık gelenler?

Birbirini dinleyen, can-ı gönülden dinleyen bir topluluk olmak için Momo’da ilham alınacak çok şey var. Başlayalım bir yerden J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder